door Pro Dienstencheques - 19 minuten 47 seconden ago

Hoe redden we het systeem? – Een korte samenvatting

1. Schaf het fiscale voordeel af en injecteer het in een verhoogde inruilwaarde. Op deze manier krijgen de bedrijven ademruimte en kunnen de voorwaarden voor huishoudhelden verder verbeteren.  

2. Verhoog de gebruikersprijs, maar doet dit op een sociale manier. Dit kan door met verschillende tarieven te werken. Zodat het nog haalbaar is voor bijvoorbeeld ouderen of eenoudergezinnen.  

3. Laat het systeem van bijfacturatie onveranderd. Een tijdje terug namen veel bedrijven het risico om extra te factureren. Zo’n systeem uitrollen is een huzarenstuk geweest. Laat dit nu ook zo. 

4. Geen extra regels of voorwaarden aan extra financiering. Men moet streng zijn op de cowboys, maar men mag er niet de hele sector mee straffen. Elke extra voorwaarde is een extra kost en zorgt dus voor minder ademruimte voor de sector.  

 

Uitgebreidere uitleg over de duurdere dienstencheque

 

Met de regeringsonderhandelingen die volop aan de gang zijn, zijn het cruciale tijden voor de dienstenchequesector. De sector die ondertussen ruim 20 jaar bestaat vertoont structurele pijnen. De prijs voor een dienstencheque bedraagt vandaag nog steeds 9 euro en deze werd in de afgelopen 10 jaar nog geen enkele keer aangepast. Dit terwijl het leven alleen maar duurder werd en de kosten voor de dienstenchequebedrijven alleen maar toenamen. Hierdoor zijn maar liefst 4 op de 10 bedrijven verlieslatend. Maar er lijkt verandering op komst… En deze verandering is broodnodig want in de afgelopen jaren stapelden de problemen binnen de sector zich op.

 

Afschaffing van het fiscaal voordeel

 

In een artikel van Het Laatste Nieuws was deze week echter te lezen dat een prijsverhoging nu toch op tafel ligt bij de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Deze is cruciaal om de sector financieel gezond te krijgen. Met hoeveel de prijs zal stijgen is op dit moment nog koffiedik kijken. De overheid kan het fiscaal voordeel afschaffen en dit volledig injecteren in de inruilwaarde. Voor elke dienstencheque van 9 euro krijgen gezinnen namelijk nog 1,8 euro terug via hun belastingbrief. In feite betaalt de gebruiker dus slechts 7,2 euro. Deze opbrengst zou een deel van de oplossing kunnen zijn. Natuurlijk enkel maar als deze volledig in de sector wordt geïnvesteerd en niet gebruikt wordt om de begroting te spijzen.

 

Effectieve prijsverhoging

 

Het afschaffen van het fiscaal voordeel alleen zal echter niet genoeg zijn om een antwoord te bieden op alle uitdagingen binnen de dienstenchequesector. Ook een effectieve prijsverhoging is noodzakelijk. Maar schrikt dit de gebruikers van de dienstencheques niet af? Integendeel, er is juist een draagvlak om een hogere prijs in te voeren. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer bedrijven een extra administratieve kost aanrekenen. Zo blijkt er geen afname in vraag wanneer er aan bijfacturatie wordt gedaan.

 

De stijging van de prijs moet wel op een sociale manier gebeuren. Dit kan door met verschillende tarieven te werken. Zo blijven dienstencheques ook haalbaar voor bijvoorbeeld ouderen en eenoudergezinnen.

 

Een gezonde sector

 

Bovenstaande maatregelen zijn noodzakelijk om de dienstenchequesector gezond en levensvatbaar te houden en de voorwaarden van de huishoudhulpen te verbeteren. Een gezonde sector betekent namelijk dat gezinnen met tweeverdieners kunnen blijven werken. Het betekent werkgelegenheid voor veel kansengroepen en het betekent ook dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Kortom de dienstenchequesector levert heel wat voordelen op waardoor een duurzame oplossing met een duidelijke toekomstvisie essentieel is. Enkel zo kunnen de oorzaken van de problemen binnen de sector aangepakt worden.