De dienstencheque is een bon waarmee je huishoudelijke diensten kan kopen. In België werd het systeem ingevoerd in 2004, voornamelijk om zwartwerk terug te dringen. Daarnaast is het systeem ook een goede stimulans om kortgeschoolde mensen op de arbeidsmarkt uit de werkloosheid te halen.
Het systeem heeft zijn doel niet gemist. In de sector van huishoudelijk werk is er nog amper zwartwerk, en meer mensen dan ooit zijn blij dat ze een dienstencheque kunnen gebruiken om zichzelf te ontzorgen.
Waarvoor kan je een dienstencheque gebruiken?
Particulieren kunnen dienstencheques kopen voor 9 euro per gepresteerd uur. Afhankelijk van je gezinssituatie is er een maximum aantal cheques die je per jaar kan aankopen. Met die dienstencheques kan je vervolgens mensen aan het werk zetten voor een aantal huishoudelijke taken. Hoewel de meeste mensen automatisch denken aan schoonmaken, worden huishoudhulpen ook gevraagd voor volgende taken:
- wassen
- strijken
- boodschappen doen
- bereiden van maaltijden
- hulp bij verplaatsingen
- ...
Waarom is de dienstencheque zo voordelig?
De werkelijke waarde van één dienstencheque is 23,48 euro in Vlaanderen*. Toch betaalt een klant slechts 9 euro per dienstencheque. Daarbovenop is er een fiscaal voordeel tot 20%**, waardoor de prijs nog lager ligt. Dit is mogelijk omdat de overheid het dienstenchequesysteem ondersteunt. Voor elke dienstencheque waarmee een klant een huishoudhulp betaalt, legt de overheid een extra bedrag bij. Op die manier is de werkelijke kost per uur van de huishoudhulp vergoed.
Klanten hebben door de cheque tijd om andere zaken te doen in plaats van huishoudelijk werk. Op die manier vloeit de investering van de overheid grotendeels terug naar de maatschappij. De dienstencheque is een duidelijke win-win-win voor de huishoudhulp,klant en maatschappij.
*De werkelijke waarde is 23,86 euro in Wallonië en 23,60 euro in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
**In Vlaanderen is het fiscaal voordeel 20% op de eerste 170 dienstencheques. In Wallonië is dit 10% op de eerste 150 dienstencheques. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit 15% op de eerste 163 dienstencheques.
Hoeveel kost een dienstencheque?
Een dienstencheque kost 9 euro. Na belastingvermindering is dit nog maar 6,30 euro.
Als u als individuele gebruiker in de loop van het kalenderjaar op hetzelfde gebruikersnummer al 400 cheques hebt aangekocht, betaalt u voor de extra cheques 10 euro.
In een gezinssituatie kunt u dit vermijden door dienstencheques aan te kopen met een nieuw gebruikersnummer op naam van de partner.
Waar kan ik mijn dienstencheques bestellen?
De officiële uitgever van de dienstencheques is Sodexo. U kunt online op hun website uw dienstencheques bestellen.
Hoelang zijn dienstencheques geldig?
De dienstencheques zijn 8 maanden geldig.
Alle overige informatie kan je vinden op https://dienstencheques.vlaanderen.be/