Het is voor elk van ons vanzelfsprekend: een huishoudhulp is meer dan iemand die poetst, en het is allesbehalve een robot. Toch genieten niet alle huishoudhulpen van een aangepaste werkomgeving. We overlopen even samen wat ze nodig hebben om in de gepaste omstandigheden hun werk te kunnen doen
Jouw (t)huis: een kleine onderneming
Het is normaal dat je jouw huis niet als een werkplaats, bedrijf of kantoor ziet. En toch is dat wel het geval voor je huishoudhulp. Daarom heeft zij of hij er recht op correcte werkomstandigheden, net zoals jij op jouw werk.
Veiligheid en hygiëne op de eerste plaats
Je huishoudhulp moet kunnen rekenen op materiaal dat goed onderhouden wordt.
- Check bijvoorbeeld regelmatig of elektrische toestellen nog goed werken en of je trapje wel stabiel is. Het zijn eenvoudige gewoontes die essentieel zijn voor de veiligheid.
- Ontvang je huishoudhulp in een ordelijk en opgeruimd huis; zo toon je niet alleen respect; het is ook efficiënt en motiverend.
Degelijk werkmateriaal voor een goed resultaat
Ergonomisch kwaliteitsmateriaal spaart de gezondheid van je huishoudhulp en zorgt vanzelf voor kwalitatiever werk. Dit houdt in dat de werkinstrumenten aangepast worden aan het uit te voeren werk, zodat de werknemer efficiënter, comfortabeler en veiliger kan werken.
In de schoonmaakbranche is de spanning op de nek, de rug en de schouders 3 keer groter dan in andere functies. Het grootste gevaar is het ontstaan van musculoskeletale aandoeningen. Het gaat hierbij om spierpijn, gewrichtspijn, pijn aan de pezen, de ligamenten en de zenuwen.
De risicofactoren houden rechtstreeks verband met ergonomisch materiaal dat ter beschikking wordt gesteld. Het is dus belangrijk om kwaliteitsvol materiaal te voorzien dat goed in de hand ligt en aangepast is aan de specifieke taken: bv. een trapje om te vermijden dat men de armen te lang boven het hoofd moet houden, materiaal met telescopische steel, een lichte stofzuiger met voldoende zuigkracht of een strijkplank die verstelbaar is in hoogte.
Ergonomisch materiaal beperkt de risicofactoren, zoals een slechte houding, repetitieve bewegingen, de kracht en de duur van de activiteit: vaak dagelijkse kost voor je huishoudhulp.
Hallo! Hoe gaat het met je? Dank je wel!
Je bent vaak gehaast en misschien gestresseerd. Zo vergeet je wel eens te zeggen, of te schrijven, dat je blij bent met het gedane werk. Zoals iedereen apprecieert je huishoudhulp een compliment. Heb je instructies? Of opmerkingen? Het wordt allemaal veel eenvoudiger met wederzijds respect. Want respect en vriendelijkheid, daar heeft iedereen deugd van!
Bron: Werkbaarheidsfonds Dienstencheques